top of page

BIO

NL / EN

Saskia groeide op in Bussum, in een muzikaal diverse omgeving. Als kind bespeelde Saskia veel verschillende instrumenten waaronder blokfluit, dwarsfluit, trompet, elektrisch en akoestisch gitaar.

Op haar 12e, wanneer ze met dwarsfluit deelneemt aan een muziekwedstrijd, ziet ze voor het eerst een cello. Dit instrument maakt bijzonder veel indruk en op haar 15e besluit zij cello te gaan spelen.

Na 3 jaar les aan de Gooische Muziekschool begint Saskia haar studie aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Twee voorbereidende jaren leiden tot een Bachelor-studie (bij Paul Uyterlinde) met een minor barok- en continuospel.

Tijdens haar studie volgt Saskia masterclasses bij Daniël Müller-Schott en Shmuel Magen in Jeruzalem.

Samen met Elianne Anemaat was ze initiatiefneemster van cello-rockband Sundqvist (2004-2007). Ze componeerden muziek voor cello en drums en speelden in 2006 als support act van bekende metalband After Forever (Floor Jansen).

Saskia speelde ook basgitaar en Perzische kamancheh, maar cello blijft haar hoofdinstrument. Uiteindelijk volgt in 2012 een diploma Master of Music Cello (Paul Uyterlinde en Dmitry Ferschtman).

Na haar afstuderen vestigt Saskia zich als freelance uitvoerder en docente in Amsterdam en vanaf 2022 is Bussum haar thuisbasis. Ze werkt in diverse ensembles met koren en solisten, in verschillende strijkensembles en met producer en zanger Guflux. Ook nam ze deel aan tv-opnames, deed zij studiowerk voor singer-songwrites, en speelde met strijkkwartet en pianotrio gedurende 3 jaar concerten op cruise-schepen.

Als cellodocent ontwikkelt Saskia zich tijdens haar studie met een minor Onderwijskunde en het geven van privélessen. Na het behalen van haar Masterdiploma breidt zij deze ervaring uit met het geven van groepslessen cello in het basis- en middelbaar onderwijs bij het Leerorkest in Amsterdam. Saskia is sinds 2021 cellodocente bij Globe Centrum voor Kunst en Cultuur in Hilversum en sinds 2022 locatiemanager bij Leerorkest Amsterdam. Hierbij organiseert zij het muziekonderwijs van het Leerorkest op verschillende basisscholen in Amsterdam.

Saskia Le Poole, celliste
bottom of page